Workshop koorregie Maarten Mourik

 

Blijf dicht bij jezelf

Doel van deze workshop van Maarten Mourik is om niet alleen ‘dicht bij jezelf te blijven’, maar ‘net een stapje verder’ te gaan met het maken van een koorregie, zodat deze helemaal eigen is en bij je koor past.

 

Om te beginnen luisteren we met de ogen dicht naar twee liedjes. Maarten vraagt wat deze liedjes met ons deden. Wanneer het merendeel hetzelfde ervaart, dan is de kans groot dat je hetzelfde ervaart als het publiek.
Maarten laat een koor of vocal group daarom altijd eerst alle nummers zingen en dan kijkt hij of de tekst, muziek of een gevoel bij hem opkomt en hoopt hij dat er vanzelf iets op komt borrelen bijvoorbeeld een beeld of een gevoel.

 

Dan volgt er een stappenplan:

♦ Je luistert naar een lied; wat voor gevoel komt bij je op

♦ Je zoekt naar een idee; je kunt bijv. belangrijke woorden in een tekst zoeken

♦ Je werkt het idee uit naar een zetting (beeld, opstelling)

♦ Koor voelt zich er prettig bij

 

Bepaal wat er in een lied zit: een betekenis, beeld, gevoel, beweging, personage, verhaal, emoties, schakels, ontwikkeling of formatie/dans. Blijf dicht bij de betekenis van het nummer, brainstorm over wat je zichtbaar wilt maken en werk het op papier uit. Volg ook de structuur van de muziek.

 

Het oefenkoor van vandaag, Vocal Group Close-Up, zingt de nummers Fix you en Got to get you. De deelnemers worden in drie groepjes per nummer verdeeld. Iedere groep werkt een idee uit van een regie. Uit deze ideeën wordt door Maarten één regie gekozen voor ieder nummer en deze regie wordt in de groepjes verder uitgewerkt, waarbij één groep een couplet en en ander groepje het refrein uitwerkt. Vervolgens wordt dit met Vocal Group Close-Up in de praktijk getoond aan alle deelnemers. Prachtig om te zien wat voor moois er dan vervolgens uit komt, waarbij Close-Up zich ook prettig voelt.

 

De groepen krijgen bij de uitwerking wel een belangrijke boodschap mee: "Zorg voor elkaar!". Het is ieders verantwoordelijkheid om alle ideeën aan bod te laten komen, dus ook de mensen die niet snel op de voorgrond treden. Dit werkte fantastisch, dus een goede tip voor alle koorcommissies! Als je het democratisch wilt doen: ieder spreekt zijn/haar idee uit, dan allemaal stemmen op elk idee; op die manier krijgt iedereen evenveel aandacht.

Maarten vraagt ook vooral om een heldere, voor de hand liggende koorregie uit te werken. Onze creativiteit gaat meestal met ons aan de haal, terwijl het juist mooi is om het helder en niet te ingewikkeld te maken.

Als afsluiting vraagt Maarten wat de deelnemers mee naar huis nemen van de workshop.

 

Na deze informatieve en actieve workshop keren de deelnemers met een hoop nieuwe inspiratie en ideeën huiswaarts.

 

Marcelle Immerzeel

 

Delen: