Groot enthousiasme over masterclasses Henk Poort

Begin 2018 kondigde stichting BALK en isla® pastilles aan dat zij exclusieve masterclasses gingen organiseren onder leiding van musicalacteur & operazanger Henk Poort en repetitor & dirigent Rosite van der Woude. Henk en Rosite zijn inmiddels bij veertien groepen geweest. Tijd dus om te horen hoe de masterclasses tot nu toe zijn ervaren.

 

Henk Poort is duidelijk als we hem vragen naar zijn bevindingen: “Het is geweldig leuk om te doen! Het enthousiasme waarmee je wordt ontvangen maakt me erg vrolijk, en het is goed te zien hoe snel onze suggesties worden opgepakt. Prachtig om direct resultaat te horen met een groep. Natuurlijk waren er niveauverschillen, maar over alle groepen heen zagen we als rode draad dat het goed is om te werken aan het bereiken van één klank van het koor.“

 

“Wat me vooral opviel was de diversiteit van de groepen”, vervolgt Henk. “Zo reden Rosite en ik voor de eerste masterclass vanuit Amsterdam tot diep in Friesland. In het dorp aangekomen konden we de locatie niet direct vinden. Uiteindelijk bleek dat we geen buurtgebouw of kerk zochten, maar bij iemand thuis moesten zijn. Daar troffen we een koor van zes mensen! Waar we vervolgens een geweldige avond mee hebben gehad. We hebben ook gewerkt met een operakoor van zestig mensen, en alles er tussenin. Elke groep was anders om mee te werken, en dat maakte het voor ons ook elke keer weer erg interessant.”

 

Voor herhaling vatbaar

Nanke Stemerdink-te Rietstap van Vrouwenkoor de Heksenketel las in de BALK nieuwsbrief over de masterclasses, schreef haar groep direct in en werd uitgekozen. “Echt een eer om geselecteerd te worden voor deze masterclass. Op de avond zelf was het eerst even slikken, omdat we direct werden gewezen op een aantal concrete verbeterpunten. Dat gebeurde echter wel op zo’n grappige manier, dat we veel hebben gelachen én er hard is gewerkt. Er bleef voldoende positiefs over om aan en mee te werken en de benadering van zowel Henk als Rosite was superenthousiast, professioneel en humoristisch: heel open, goed luisterend, met heldere tips voor het verbeteren van de klank en presentatie en dat afgewisseld met vermakelijke anekdotes.”

 

“We hebben vooral geleerd om meer aandacht te hebben voor het volume waarmee we zingen, vooral niet te hard en toch met energie. Het leuke van de masterclass was ook dat je niet alleen tips krijgt van professionals, maar ook zelf weer met andere ogen naar je eigen koor kijkt en de positieve en negatieve punten scherper ziet. Zo is duidelijker geworden waar we aan kunnen werken. Ook de werking en het effect van de Lax Vox, het bubbelen, was interessant en verrassend hoe je daarna toch iets makkelijker zingt. Kortom: voor ons koor echt een topavond.”

 

Professional helpt amateur

Een andere deelnemer aan de masterclasses was popkoor Given. Voorzitter Erica Kroos vertelt over het enthousiasme onder de leden: “Alle leden hadden er zin in en álle leden waren ook aanwezig. Alle avond- en nachtdiensten, feesten en partijen waren geruild want dit wilde iedereen meemaken. Wij waren er klaar voor, en dat gold ook voor Henk en Rosite: zij kwamen, zagen en overwonnen. Vanaf het eerste moment van binnenkomst tot het eind waren zij één brok energie.”

 

Inmiddels hebben ze bij Given nu ook een bubbelbuis waarmee ze kunnen bubbelen om de stembanden te ontspannen. “Daarnaast is er veel ter sprake gekomen, zoals tekstbeleving. Echt de tijd nemen om de tekst van een song door te nemen en te bekijken wat je wilt uitdragen met z’n allen. Voor ons gold specifiek dat we ‘lichter’ moesten zingen omdat we popnummers zingen, dus kortere noten, duidelijk articuleren.”

 

Erica: “Ik vond het geweldig om begeleid te worden door zulke ervaren mensen, die grote producties begeleiden en daarin optreden. Ze gaven ons als hobbyisten heel veel enthousiasme mee over hun éigen beleving in het zingen. Het zou echt leuk zijn als dit soort workshops vaker worden gegeven. Al met al was het een zeer geslaagde masterclass. We gaan ermee aan de slag in onze repetities, onder begeleiding van onze dirigent. Dus stichting BALK en isla: enorm bedankt voor deze kans.”

 

Veel enthousiasme

Oorspronkelijk waren er tien masterclasses ingepland, maar vanwege het hoge aantal inschrijvingen en het enthousiasme hebben de drie partijen gekeken wat er mogelijk was. isla pastilles: “Het enthousiasme van de koren rondom de masterclasses was zo enorm dat we samen met Henk en BALK hebben gekeken hoe we nog meer koren blij konden maken. In totaal worden er zeventien masterclasses gegeven. Het organiseren van alle masterclasses is een feestje doordat alle koren zo blij en enthousiast zijn. Voor aanvang van de masterclass ontvangen alle deelnemers een tasje waarin onder andere een bubbelbuis, flesje water en isla pastilles te vinden zijn zodat iedereen goed voorbereid aan de masterclass kan beginnen. Alle reacties zijn zo positief dat we samen met BALK zeker willen kijken naar hoe we vervolg kunnen geven aan deze succesvolle reeks masterclasses.”

 

Tot het einde van dit jaar krijgen nog enkele groepen een masterclass, waaronder Theaterkoor Multiple Noise en Vocal group Next level. We wensen hen veel plezier en succes met de lessen en inzichten van Henk en Rosite.

 

 


(Publicatiedatum: 14-11-2018)
 
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: