Musicalvereniging volgde in juni 2019 een tweedelige workshop onder leiding van Charles Hensoperazanger Charles Hens. Ze schreven er een enthousiast verslag over...

 

Maandag 3 juni 2019

Voor aanvang van de workshop sprongen we eerst eens met een aantal leden op het podium, eigenhandig door onze eigen decorcommissie gebouwd. Wat we ook probeerden, we zakten er niet doorheen.

 

En toen...

 

...startte Charles met zijn workshop! Wat was dit leuk! Allereerst werkten we allerlei spieren los. Vervolgens moesten we adem halen met onze bovenbuik, onderbuik, rug en ribben. En dus zeker niet met de longen, voor wie mocht denken dat die daarvoor bedoeld zijn. Het was soms net yoga: ontspannen staan in een ongemakkelijke houding: rechtop, iets door de knieën, bekken gekanteld, kruin richting plafond, spanning bij je ribben, ademhalen... enz. We produceerden tonen op verschillende manieren en zongen in ons masker. Met mijn verhoogde associatieve aanleg (of aandoening) zag ik ineens mensen met apen-, beren- of Trumpmaskers op, dus de uitleg daarvan heb ik niet mee gekregen... Gelukkig schreef onze regisseuse haar vingers blauw om alle info vast te leggen. Want wat een bak aan informatie kwam er uit deze man! (En wat was het leuk, of zei ik dat al?). En wat een bak aan geluid! Ik heb niet kunnen ontdekken of hij nu bas, tenor, alt of sopraan zingt, want dat deed hij allemaal. Misschien kan hij dat ook nog wel tegelijk, dat zou me niet eens verbazen (volgende keer maar eens vragen). In ieder geval zou hij het hele koor dan in één keer kunnen vervangen want Charles heeft meer volume dan wij allemaal bij elkaar. En dat kostte zo te zien niet eens al te veel moeite.

Daarna gingen we aan de slag met 3 Jekyll & Hyde-nummers. We kregen tips om bepaalde klinkers anders uit te spreken en dat maakte een wereld van verschil. Of om je stem op een plankje te leggen, als een vrolijke psychopaat te zingen en nog veel meer tips. Na afloop klonken er ook veel positieve reacties. En de 17e komt hij weer!

 

Maandag 17 juni

Wat we doen deden? Genieten, iets anders kan ik er niet van maken. Het predikaat 'topavond' viel en dat viel alleen maar te beamen. Charles was wederom bij ons aanwezig, nu om een vijftal solisten van tips, tricks en andere aanwijzingen te voorzien. Een 'dank je wel' naar onze vijf solisten voor hun actieve deelname was wel op zijn plaats, want ga er maar aan staan, voor een hele groep.

Charles vroeg eenieder zich even te concentreren om daarna het gekozen of opgegeven lied te zingen. Vervolgens ging hij aan het werk door iedereen te helpen om het nog mooier te maken.

Veel tips kwamen bij verschillende mensen terug. Zo blijkt die tong toch een lastige lap leer te zijn die een voorkeur heeft om achter in de mond te zitten. Voor een mooie, open klank moet deze juist naar voren (oh... doen we daarom die 'tong uit de mond' oefening?). Ook de kaak is een lastpak: die wil meedoen, terwijl hij eigenlijk ontspannen en los gehouden dient te worden.

Verder waren er tips als: blaas via je neus op je bovenlip, zing met je lijf en bedenk vooraf wat je gaat zingen/ leef je in. Ook aan het lijf werd gewerkt. Rechtop, ribben uitzetten, lippen naar voren, zing met je oren (huh?), etcetera.

Weer een hele hoop geleerd! Dat gaat een mooie voorstelling worden van Jekyll and Hyde op 11 en 12 oktober in het Kennemertheater van Beverwijk!.