Verslag workshop PA-techniek 16 maart 2013

 

Op zaterdag 16 maart 2013 organiseerde BALK voor het eerst sinds lange tijd weer een workshop PA techniek voor koren. 17 deelnemers, leden van koren uit Nederland en België, namen aan deze cursus deel. De dag werd georganiseerd in samenwerking met Ben Koops sound equipment en stond onder leiding van Werner Schoondermark. Werner is eigenaar en technicus van een geluidsstudio en heeft langjarige ervaring in het verzorgen van dit soort cursussen.

 

Deelnemers aan de cursus Bij de voorstelronde gaf een groot deel van de aanwezigen aan slechts beperkte praktijkervaring te hebben en vaak de werking van de bij het koor aanwezige  mengtafel of andere apparatuur (in de meeste gevallen aangeschaft door hun voorgangers) niet onder de knie te hebben.  Daarnaast bleek menigeen bij optredens geregeld te maken te hebben gehad met rondzingende microfoons. Aan die aspecten is dan ook de nodige aandacht besteed.


De ochtend stond in het teken van de theorie. De deelnemers deden kennis op over het frequentiebereik van stemmen en instrumenten, microfoons (frequentiebereik, richtingsgevoeligheid), de plaatsing van microfoons ten opzichte van het koor en bekabeling. Tevens werd uitgebreid stil gestaan bij de indeling en bediening van mengtafels, een eye-opener voor velen.

 

De cursisten mogen oefenen met popkoor Break Out uit VoorstDe middag was sterk gericht op de praktijk. Door de deelnemers in drie groepen te verdelen, kon in kleinere samenstelling ervaring worden opgedaan met de opstelling van microfoons, het maken van een zaalmix en het maken van een monitormix. Dankzij de aanwezigheid van een koor kon de in de ochtend opgedane kennis daadwerkelijk in de praktijk worden toegepast en kon bijvoorbeeld hoorbaar worden gemaakt wat het effect is van het verplaatsen van microfoons op het podium.


De cursus was laagdrempelig van opzet en heeft de aanwezigen veel praktische informatie opgeleverd!

 

Jeroen Kloppers

 

Delen: