The King’s Singers: Openbare masterclass en workshop, 28 september 2013 te Enschede

 

“Wie niet waagt, wie niet wint”, dat moeten de leden van vocal ensemble Exicon (Enschede) hebben gedacht toen zij de wereldberoemde mannen van The King’s Singers benaderden om voor een masterclass naar Nederland te komen. Tot veler verbazing antwoordde de groep positief, sterker nog: er was in hetzelfde kalenderjaar nog plek tussen twee concerten in België. Al is het ook weer niet zo verbazend als het lijkt: de zangers richten zich actief op educatie om zo bij te dragen aan het niveau van de koorzang over de hele wereld. The King’s Singers zijn echter zelden in Nederland, dus moest het ook maar meteen groots aangepakt worden. En zo kwam het dat de masterclass en workshop openbaar werden gemaakt voor deelnemers uit het hele land. Dat hebben ze bij Exicon geweten.

 

Een paar honderd man verzamelde zich op 28 september in het conservatorium van Enschede om een dag te genieten van de spontane en humoristische Britten. De dag bestond uit vier delen. In de eerste twee sessies kreeg de organiserende partij een masterclass die de deelnemers konden bijwonen. Ook kreeg het ArtEZ Ensemble, een groep van acht conservatoriumstudentes (klassiek solozang) die voor de gelegenheid bij elkaar zijn gekomen, professioneel advies. Het was een genot om te zien hoe de Singers het ArtEZ Ensemble bij elkaar brachten. Acht solisten, die nu en dan in onderlinge strijd leken te liggen en die er niet voor terugdeinsden hun eigen fouten goed te praten, werden gesmeed tot een toch behoorlijk klinkend ‘koor’.

 

The King’s Singers benadrukten ernstig dat samen kunnen zingen heel erg belangrijk is als je het wilt maken als professioneel solozanger, hoe ironisch dit ook klinkt. Deze boodschap werd uiterst serieus genomen en wierp meteen haar vruchten af in zowel Sancta Maria (Knut Nystedt) en Le petit garcon malade (Francis Poulenc). Bij Exicon werd er onder meer gewerkt aan dynamiek, bas en kleur in het stuk Shall I Compare Thee To A Summer’s Day? (Shakespeare, Sonnet 18, arr. Jetse Bremer). De vraag of het misschien ook luider, losser kon, werd met aarzeling beantwoord door het toch ietwat stijf ogende, zenuwachtige koor. De groep was echter gefocust en nam het advies van de groep goed aan, wat tevens te merken was aan het toehorende publiek (stiekem tegen elkaar “Ja, je hoort écht verschil he?”). Tijdens hun presentatie aan het eind van de dag zou blijken dat de groep toch minder stijfjes was dan hij leek en dat Exicon wel raad weet met humor.

 

Het derde dagdeel stond in het teken van de deelnemers. Alle deelnemers werden verdeeld over de keuzestukken die zij thuis hebben ingestudeerd (Sleep van Eric Whitacre of Danny Boy, een traditional in een arrangement voor The King’s Singers). Elke groep kreeg drie King’s Singers mee en gedurende drie kwartier werd er hard gewerkt. De drie kwartier stonden garant voor humor, spontaniteit, maar ook serieuze aandacht voor punten als Engelse uitspraak, dynamiek, rubato, en intonatie. De tijd was helaas te kort om diepgaand met de stof te werken, maar die kleine tips zijn al zo waardevol.

 

De dag werd afgesloten met een openbare presentatie van Exicon, ArtEZ Ensemble en de twee deelnemerskoren, waar ook extern publiek (vrienden, familie, fans van The King’s Singers) bij welkom was. Het was de beurt aan de deelnemers om aan het publiek te laten horen waar ze zoal mee bezig zijn geweest en wat ze allemaal hebben geleerd. Ten slotte was het de beurt aan The King’s Singers om het publiek te verstommen met hun perfecte balans, egaal gemengd geluid en spatgelijke ritme. En hoe: in slechts tien minuten (of eigenlijk al na het eerste nummer) kregen zij de zaal plat en de ene staande ovatie volgde op de andere (fantastische reclame voor hun nieuwe CD The Great American Songbook die maandag 30 september verschenen is). Na dit miniconcert was er nog gelegenheid om de charmante, sympathieke mannen te ontmoeten en een cd of boek te laten signeren. Het was een ervaring om niet te vergeten.

 

En dat allemaal dankzij een paar brutale zangers uit Enschede. Hulde.

 

Ruben Smits

 

Delen: