BALK festival Centraal 2014

 

Gehoord en gezien: Vocaal Centraal/BALK festival Centraal, zaterdag 29 maart 2014, Icoon Theater, Amersfoort

 

Prima organisatie en goede koren, maar hier en daar een probleem met balans

Op zaterdag 29 maart stappen we om 10:30 in de auto om naar Amersfoort te rijden. Na een flinke file op de A1 voorbij Hilversum komen we om 12:10 uur aan bij het Icoontheater voor het 3e Vocaal Centraal/BALK festival Centraal, een mooie locatie voor een leuk festival. Toch nog mooi op tijd voor het 1e optreden van die dag.

 

Voorafgaand aan de optredens waren er 2 workshops, daardoor zit de zaal bij aanvang van de optredens meteen al aardig vol. Na het openingswoord door Paul Sijben neemt Guido de Wijs de presentatie van de hele dag op zich en hij doet dat op een leuke en ludieke manier.

De wereldmuziek-vrouwengroep Pangaea opent het festival met een mooi optreden, met in het begin een iets overheersende drum; hierna wordt de balans beter. Het tweede optreden is van de groep Joyful die mooi zingen, maar de vleugel had af en toe wat zachter gekund. Hun kleding vind ik helemaal top, zwart met kaki, ziet er gelikt uit.

 

Na twee groepen is er steeds een korte pauze, waarna het programma zich vervolgt met Nootscenario die o.a. een mooi arrangement zingen van Mad World. Goed met mooie begeleiding. Vocal Group Notes zingt prima met een lekker swingend Higher and higher en een mooie uitvoering van Family tree, maar de balans met de geluidsband is niet helemaal lekker, die is te hard.

In het volgende blok treedt Kix op, die o.a een leuke uitvoering doen van ’k zou zo graag van Jurk, en het Paleiskoor met enkele mooie en leuke arrangementen. Ook Smells like teen spirit was OK, maar te lief. Tijdens deze middagoptredens zijn er ook diverse workshops te bezoeken.

De Amuzes brengen een leuk en grappig optreden met een mooie uitvoering en arrangement van In this heart. On_Cue vervolgt met erg leuk repertoire (o.a. Fantasy) en een goed optreden.

 

De vijf vrouwen van Next beginnen hun optreden met een eigen herkenningstune en zingen o.a. het grappige Kleine ingreep van Martine Bijl. De mooie en leuke arrangementen van Popvalley vallen op, met een lekker swingend arrangement van Venus, met een topbegeleider op de piano. Prima spel ten dienste van de groep.

Na de pauze brengt ook Jammin’ heerlijke nummers met een prima solo in het nummer Feeling good. Popkoor 0183 vervolgt met een goed optreden, maar de geluidsband staat helaas te hard en is wat te vol om de zang goed tot zijn recht te laten komen.

Kijk hier voor een video/foto-impressie van het optreden van Popkoor 0183 ► 

 

Hierna gaan we eten van het prima verzorgd buffet met, wat mij betreft, voldoende keus. Je kan duidelijk merken dat dit festival al zijn derde editie beleeft. Prima organisatie van o.a. Paul Sijben en Sander Gieling. Tijdens de gesprekken met andere deelnemers en bezoekers wordt een aantal keren positief gesproken over het feit dat alle optredens plaatsvinden in één zaal: daardoor hoeven we gelukkig niet te kiezen.

 

De eerste groep van het avondprogramma is Theaterkoor Marcello die o.a. het prachtige Gabriellas sang zingen met een uitstekende solo, goed voor een staande ovatie. De vier jonge vrouwen van Fier zijn we al op diverse festivals tegen gekomen (onder de naam Vocal Energy) en ze brengen weer een mooi programma, erg genoten van hun optreden en vooral Royals was mooi.

De mannen van Priscilla & The Daltons zijn ervaren zangers en brengen leuke nummers, waaronder een mooie Free falling. Als laatste groep vandaag sluit het Braziliaans koor Zumba! de optredens af met vrolijke percussie en pianobegeleiding.

 

Na een korte pauze is het woord aan de organisatie en de jury, bestaande uit Tijs Krammer, Marijke de Wit en Hans Timmer, die zeer te spreken zijn over de kwaliteit van alle optredens en groepen van die dag. Na de gebruikelijke bloemen en bedankjes is het tijd voor het optreden van de bekende groep Vocalicious uit Utrecht. En lekker optreden met leuke en voor mij ook onbekende nummers waar ik, ondanks het iets te hoge volume, erg van genoten heb.

 

Het is weer een erg gevarieerde en ook wel lange dag geweest, met veel leuke en mooie optredens. Na afscheid genomen te hebben van veel mensen gaan we moe maar voldaan naar huis. Bedankt allemaal voor de heerlijke dag!

 

Hans Koelemij

 

 

Delen: